Bobotie med okrarelish

En riktig klassiker i Sydafrika – Bobotie är en kapmalajrätt lagad med köttfärs som smaksätts med curry och mango chutney. För att göra det hela lite mer spännande så serverar jag Bobotie tillsammans med en okrarelish, vilket smakbryter fint.

I stridens matlagningshetta så rörde jag ihop en grym röra på skivad banan, lök och chili. Den röran tog hela sällskapet med storm, även Bobotien – en klar rekommendation att prova till, se länk

Länk till banan och löksalsa, eget recept

Bobotie

Det här behöver du

Bobotie

  • 1 gul lök
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 krm svartpeppar från kvarn
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 msk mango chutney
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk riven ost

Okrarelish

  • 200 g okra eller sockerärter
  • ½ gul lök
  • 1 msk mild olivolja
  • 1 bifftomat
  • 1 vitlöksklyfta hackad
  • ½ tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk honung
  • ½ citron finrivet skal
  • ½ röd chilifrukt hackad utan kärnor
  • 1 msk färska hackade örter till exempel mynta, koriander eller persilja

vintips

Rött vin från Sydafrika passar så klart extra bra till och pinotage är lite av Sydafrikas egen druva och passar finfint till Bobotiens smakrika palett

Länk till vin

Länk till vinproducent

Länk till importör

Så här gör du

Bobotie

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Fräs färsen och löken i smör i en stekpanna. Tillsätt kryddorna och russinen. Ta stekpannan från värmen och tillsätt mango chutney. Lägg färsen i en ugnssäker form och vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt och gurkmeja till en äggstanning. Häll den över köttfärsen, strö över osten och ställ in formen mitt i ugnen 25–30 minuter.


Okrarelish

Skiva okra på snedden i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs lök och okra i olja i en stekpanna på medelvärme några minuter. Dela tomaten på mitten, skiva den tunt. Lägg skivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ett par minuter. Strö över örterna. Servera relishen varm eller kall som tillbehör.

Skär upp Bobotien i bitar och servera med ris, okrarelish, mango chutney och sallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *