Baconlindad fylld hamburgare

Numera en klassiker tack vare videon som gick viral på nätet, där de använde en ölburk för att forma en grop i färsbiffen och lindade bacon runt så att biffen höll ihop. Gropen fylldes med allsköns ost och oftast jalapeños. Här är ett lite förenklat recept samt att brödet är skippat och ersatt med sallad. Försökte även använda vinflaska istället för ölburk men hamburgaren fick gigantiska mått för att få plats med vinflaskebotten och då använde jag inte ens en magnumflaska. Saknas burkar och flaskor så fungerar ju en knuten näve alldeles ypperligt.

Baconlindad hamburgare

Det här behöver du

Mängderna nedan är lite av en fingervisning, modifiera gärna efter eget tycke och smak. 

1 person:

  • Nötfärs, ca 250 g 
  • Ostfyllning, ca 1.5 dl
    • 1/3 Riven cheddarost
    • 1/3 Riven goudaost
    • 1/3 Philadelphiaost, naturell
    • Grovhackade jalapeños efter smak
  • Bacon, 3-4 st
  • Salladsblad
  • Salt och peppar

vintips

Hamburgaren har en del hetta i sig från jalapeñosarna vilket gör att ett mjukare rött vin passar bäst. Hettan från chili gör att sträva, tanninrika viner blir ännu strävare och rätt elaka.

Länk till vin

Länk till vinproducent

Länk till importör

Så här gör du

På ett halvt kilo färs blir det två rejäla burgare, bröd eller pommes frites behövs egentligen inte, hamburgaren + sallad räcker mer än väl. Men det bestämmer du så klart själv, här fokuserar jag på själva burgaren.


Riv osten, hacka jalapeños och blanda med philadelphiaosten. Det måste inte vara cheddar och gouda utan ta de ostar ni föredrar men philadelphiaosten behövs för att limma ihop ostarna och japapeñoshacket.


Krydda färsen med salt och peppar efter behag och forma två biffar. Använd valfritt verktyg för att forma en grop i färsbiffen och klä in yttersidan med bacon, enklast om du klär den innan du tar bort ditt hålverktyg. Fyll hålrummet med oströran.

Grilla biffarna på medelhögt galler och med lock på. Tanken är att värmen skall vara lagom så att undersidan inte bränns till kol utan att biffarna får en möjlighet att genomlagas under locket samtidigt som det fläktar mellan glöd och galler (alltså ingen klotgrill med hellock utan ett lock placerat på grillgallret i en öppen grill). Lyft inte på locket förrän ostmassan börjar rinna ner i glöden, då börjar det bli klart.


Servera burgarna på en salladsbädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *